Istotą tej innowacji jest poszerzanie oraz rozwijanie umiejętności kulinarnych dzieci. Realizacja treści polegać będzie również na kształceniu właściwych postaw zdrowotnych, organizacji pracy w kuchni oraz zachowania zasad higieny podczas przygotowywania posiłków. Zdobyte umiejętności będą wykorzystywane w życiu codziennym uczestników oraz ich rodzin.
Cele innowacji:
– rozwijanie zainteresowań i umiejętności kulinarnych dzieci poprzez samodzielne przygotowywanie potraw i posiłków,
– zapoznanie oraz utrwalanie zasad bezpieczeństwa w kuchni,
– kształtowanie umiejętności przyrządzania posiłków z zachowaniem higieny,
– nabywanie umiejętności korzystania z książek kucharskich i przepisów kulinarnych,
– czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania posiłków oraz
– zdobywanie nowych doświadczeń za pomocą zmysłów,
– promowanie świadomości zdrowego przygotowywania posiłków,
– kształtowanie odpowiedzialnych postaw dzielenia się z innymi,
– rozwijanie motoryki małej i samodzielności,
– zapoznanie z różnymi narzędziami i urządzeniami gospodarstwa domowego.
Innowacja będzie realizowana w grupie IV.