27.10.2020 - Kamilka z grupy V zaprezentowała dzieciom filmy przedstawiające przygotowanie warzyw do kiszenia. W kuchni pomagał jej młodszy brat Sebastian oraz babcia i mama.
Kamilka wymieniła produkty potrzebne do kiszenia warzyw, a następnie razem z bratem wkładała do słoików: pokrojone buraczki, rzodkiewkę, marchewkę, różyczki kalafiora oraz kawałki chrzanu, ząbki czosnku, gałązki koperku. Do wszystkich słoiczków dzieci wlewały wodę wymieszaną z solą tak, by warzywa były całkowicie zanurzone.
Drugi film to pokaz kiszenia kapusty w beczce. Przedszkolaki dowiedziały się, jak dawniej kiszono kapustę i dlaczego wcześniej trzeba umyć nogi :)
Dzieci chętnie próbowały kiszonych warzyw i bez problemu odgadywały ich smaki:)
Serdecznie dziękujemy Kamilce i Sebastianowi oraz ich babci za pokaz kiszenia warzyw, a mamie za udostępnienie filmu :)
"Kiszone warzywa" - online
Liczba odwiedzających:
663